are@naringshagen.no +47 414 52 725 Hollendergata 1  

Foreviger graviditeten med 3D-print

Foreviger graviditeten med 3D-print
28. april 2025 hilde

Da Ester Svindland var gravid, fikk hun lyst til å forevige minnet om denne perioden. Det åpnet døren for gründerideen hun nå har satt ut i livet.

3D-printeren tikker og går hjemme hos Ester Svindland. Gjennom sitt nystartede firma Sculpt, tilbyr hun vordende mødre et unikt minne om svangerskapet ved å skape 3D-printede skulpturer av den gravide kroppen. Skulpturen er basert på en nøyaktig scanning av kroppen til kunden og lages med forskjellig preg og størrelser, alt etter hva kunden ønsker.

Nytt i Norge

Det var da Svindland selv ventet barn, at hun oppdaget at man kunne forevige den gravide kroppen som 3D-skulptur. Da hun skjønte at tilbudet kun fantes i utlandet og ennå ikke var tilgjengelig her til lands, begynte gründerideen hennes å ta form.

– Jeg oppdaget at dette var populært både i Danmark og Nederland. Det ga meg ideen til å satse innen denne nisjen. Jeg tenkte at vi i Norge må jo også være klare for dette!

På bordet i verkstedet står to vakre skulpturer av kvinnekroppen, én i marmor-lignende «finish» og en i «bronse-finish», som er klare for levering til kunde.

Svindland forteller at skulpturene hun lager går gjennom flere prosesser fram til ferdig resultat: først scanning og digital behandling, deretter 3D-modellering og produksjon, før skulpturen til slutt behandles for hånd og gis riktig «finish» på bakgrunn av kundens ønske.

Foreløpig har Svindland arbeidsplassen og verkstedet sitt hjemme i boligen i Flekkefjord, men utfører også kroppsscanninger i Kristiansand og Stavanger og kan dermed betjene hele sørvest-landet.

Bratt læringskurve

Den nybakte gründeren sier læringskurven har vært bratt når det gjelder å sette seg inn i teknologien rundt 3D-modellering og 3D-print, da hun ikke hadde noen erfaring med dette fra før.

Næringshagens 3D-printlab Addidé, med labsjef Bjørn Andersen i spissen, har vært sentral i denne prosessen.

– Addidé har hjulpet meg mye med både opplæring og support knyttet til 3D-printeren og tilknyttet programvare. Bjørn har alltid tid til meg og har strukket seg langt for å hjelpe meg. Han har til og med satt seg inn i programmer han ikke bruker selv, for å kunne hjelpe meg. Han har motivert meg til å kjøre på hele veien, sier en engasjert gründer.

Bjørn Andersen syns det har vært lærerikt og gøy å følge med på Ester og er imponert over hvor mye kompetanse hun har tilegnet seg på kort tid.

– Dette viser at man ikke trenger tunge tekniske forkunnskaper for å komme i gang med 3D-printing, sier Andersen.

Både gründere og etablerte bedrifter begynner å få øynene opp for 3D-teknologiens muligheter og bruker laben med ulike formål. Noen for å produsere ferdige gjenstander, mens andre bruker laben som arena for prototyping i en utviklingsfase.

– 3D-print kan være både økonomisk, «kortreist» og tidsbesparende, utdyper Andersen.

Mer om gründeren på sculpt.no. Mer om 3D-printlaben på addide.no